0898577518; 0885905781 luckan@mail.bg

Дрян

Казанлъшки
Период на зреене: Ранен цъфтеж (25 февруари – 9 март) и зреене в периода: 1–5 септември
Плодове: Имат продълговата крушовидна форма, като достигат (8г). Кожицата е тъмночервена с великолепен гланц. Плодовото месо е средно твърдо при беритбена зрялост и има отлични вкусови качества. Не трябва да се бере в дъждовно време и при роса, защото влажните плодове лесно се повреждат.
Характеристики: плодовете не узряват едновременно и това налага беритбата да става на няколко етапа. Плодовете на дряна са богати на витамин С и съдържат лесно усвоими органични киселини и минерални соли, които са използвани от човека още в древността не само за храна, но и като важно лечебно профилактично средство. Плодовете се изполват както за прясна консумация, така и в консервната промишленост за направата на сладка, компоти, сокове, сиропи, конфитюри, мармалади, желета, пестили, които освен че са вкусни, имат и лечебно действие. Дренките действат запичащо, кръвоспиращо и температуропонижаващо. Прилагат се при лечение на диарии, блатна треска и др.
Опрашители: трябва да се засади съвместно с друг или със същия сорт за по-добро опрашване. Ако в дворното място има само едно дръвче, по време на цъфтеж под овошката може да се сложат клонки от див дрян в кофа с вода.