0898577518; 0885905781 luckan@mail.bg

Бадеми

Аспарух
Плодове: на този сорт бадеми узряват обикновено в периода 10-20 септември. Те са средно едри, със заострено-ланцетовидна форма. Черупката е хартиено мека, белезникаво кафява. Рандеманът достига 65%. Двойните ядки са около 50%. Ядката е почти гладка, със светла кожица. Плодовете се брулят добре.
Oпрашители: добри опрашители са Нонпарел и Юбилей
Фирания
Период на зреене: 15-20 септември
Технологични характеристики: късен сорт с едра ядка, с мека, тънка чупеща се на ръка черупка. Рандеман - повече от 45%. Ползва се за основен сорт с опрашител сорт Тексас. При засаждане се окастрят леко дебелите клони. Зарива се до подложката и се реже водачът на 60 см. / до коляното/ над почвата.
Никитски
Период на зреене: в периода 15-25 септември.
Плодове: те са едри до много едри, удължено овално-ланцетовидни с остър връх. Черупката е мека почти бяла. Рандеманът е около 50%. Ядката е пълна, едра със светла, гладка кожица и много вкусна. Плодовете се брулят отлично.
Опрашители са: Нонпарел и Ароматичен.
Нонпарел
Период на зреене: 1-10 септемви.
Плодове: средно едри и асиметрично ланцетовидни. Черупката е светла и хартиено мека. Рандеманът е 60-63%. Ядката е пълна, с гладка и светла кожица. Плодовете се брулят отлично.
Опрашител: сорт Ароматичен.
Приморски
Период на зреене: 25 септември-15 октомври.
Плодове: средно едри до едри и овално-ланцетовидни. Черупката е мека и кафява на цвят. Рандеманът е около 55%. Ядката е пълна, с тъмна, слабо грапава кожица. Плодовете се брулят добре.
Опрашители са: Юбилей и Кримски.
Стар
Период на зреене: 15-25.09
Цъфтеж: късно цъфтящ
Опрашители: самофертилен сорт
Плодове: едри, елипсовидни, средно мека черупка
Тексас
Период на зреене: 15-20 септември
Плодове: късен сорт с полутвърда черупка. Средно едра ядка, с дебела и гладка черупка. Рандеман 28-35%. Използва се като опрашител на Фирания. Влиза в плододаване на третата година след засаждането.